Met steun van de Vlaamse overheid Servicepunt BOUW
 
Nieuws | Agenda Studiedagen en beurzen Materiaal en advies  

 
Centrum Duurzaam Bouwen

Voor welk bouwsysteem wil ik kiezen ?

 

Op 21 en 22 oktober organiseert Centrum Duurzaam Bouwen in het Limburgse Heusden-Zolder een nieuwe editie van zijn Bouwweekend. Net zoals bij de vorige editie is de leuze van deze uitgave “Bouwen met advies”. Maar waar het de vorige keer ging over een heel breed gamma van handige tips en weetjes, laat Centrum Duurzaam Bouwen dit keer zijn licht schijnen op een basiskwestie: “Voor welk bouwsysteem wil ik kiezen?”

 

“De Belg is geboren met een baksteen in de maag”, was (en is) het adagium in de Belgische woningbouw. Deels een kwestie van een selectief geheugen uiteraard, want houtskeletbouw is op zich veel ouder. Maar in de moderne tijd werd toch nog vaak gesproken over houtskeletbouw versus de zogenaamde ‘traditionele’ bouwwijze. Men vergeet daarbij gemakshalve dat houtskeletbouw al decennia geleden een comeback maakte en ondertussen een dermate groot marktaandeel veroverd heeft dat het op zijn beurt een gevestigde waarde is geworden.

 

De laatste jaren zijn er nog enkele bouwwijzen bijgekomen, die elk hun stukje van de nieuwbouwmarkt willen veroveren. Elke nieuwe bouwwijze pakt uit met eigen troeven en voordelen om de concurrentieslag aan te gaan: lichter, moderner, minder vochtproblemen, goedkoper, enz. Zo is er de staalskeletbouw bijgekomen, maar ook compleet nieuwe concepten, waarbij bijvoorbeeld de ruwbouw met een soort van Lego-blokken wordt opgebouwd. Elke handige doe-het-zelver kan ermee aan de slag na een korte opleiding. Al deze systemen (baksteen, hout, staal, enz.) hebben gemeen dat ze elke mogelijkheid openlaten qua afwerking.

 

Uiteraard heeft elk van deze bouwwijzen haar eigen voor- en nadelen. Om deze optimaal af te stemmen met de ambities en het budget van de bouwheren is een stevige denkoefening nodig. Garandeert elk systeem de luchtdichtheid? Of uitbreidbaarheid van de woning? Is een bepaald systeem gevoeliger voor koudebruggen? Wil je energiezuinig of passief bouwen? Heb je een bepaalde afwerking voor ogen en wil je weten of die wel mogelijk is bij een bepaalde bouwwijze? Past alles wel binnen je budget? Ben je handig en wil je zoveel mogelijk zelf doen? Op het Bouwweekend kun je verschillende experten die prangende vragen stellen waar je mee rondloopt.

 

Het Bouwweekend vindt plaats in Centrum Duurzaam Bouwen in Heusden-Zolder op 21 en 22 oktober 2017. Voor meer informatie: www.bouwweekend.be.